Zalety i wady pieców konwekcyjnych

piec konwekcyjny

Piece konwekcyjne są chętnie stosowane w wielu restauracjach czy kawiarniach. Dziś już trudno sobie wyobrazić tego typu lokale. Posiadają one bowiem szereg zalet, dzięki którym są niezastąpione w profesjonalnej gastronomii.

Piec konwekcyjny i jego zalety

Tego typu sprzęt pozwala przede wszystkim na przygotowywanie wielu różnych potraw w jednym czasie. Ponadto jest ekonomiczny zarówno w pod względem finansowym, jak i czasowym. Ponadto urządzenia konwekcyjne rzadko się psują, a jeśli już to zazwyczaj przyczyną jest osadzanie się kamienia kotłowego. Wynika to wówczas z niewłaściwej pielęgnacji urządzenia, o której nie wolno zapomnieć. Właściwie czyszczone i konserwowane piece mogą posłużyć naprawdę bardzo długo.

Minusy

Przed instalacją pieca należy upewnić się czy w lokalu znajduje się odpowiedni odpływ wody i instalacja elektryczna. Ponadto sprzęt ten nie pozwala na równoczesne przygotowywanie potraw wymagających różnych środowisk np. nie można jednocześnie piec i gotować na parze. Ponadto tego typu piec konwekcyjny przeznaczone są do przygotowywania większej ilości potraw, z tego powodu nie opłaca się go instalować w domu czy mieszkaniu. W takim wypadku koszty eksploatacji byłyby bardzo duże.