Sprzęt gastronomiczny

przez | Czerwiec 16, 2018

Decydując się na otwarcie własnego punktu gastronomicznego, należy zwrócić uwagę nie tylko na odpowiednie do tego miejsce czy kierunek w jakim będzie specjalizować się kuchnia.
Równie ważny jest sprzęt gastronomiczny, który jest niezwykle istotnym elementem punktu.
Niektóre z elementów wyposażenia pozostaną jednakowe, sprawdzając się zarówno w restauracjach, jak i fast foodach.
Odpowiednie wyposażenie gastronomii jest najlepszym sposobem na zachowanie jakości oraz świeżości produktów.

Chłodziarka

Jednym z filarów jest chłodziarka, która idealnie pomoże w ekspozycji lodów, sałatek czy innych produktów wymagających schłodzenia.
Decydując się na zakup chłodziarki trzeba brać pod uwagę kilka czynników. Przede wszystkim wielkość chłodziarki powinna być uzależniona od wielkości punktu gastronomicznego. Dodatkowo należy zwrócić uwagę na ilość zamontowanych półek oraz to czy w prosty sposób można je zdemontować i wyczyścić.
Chcąc oszczędzić, dobrym wyborem jest sięgnięcie po chłodziarkę energooszczędną oraz z możliwością automatycznego rozmrażania.
Estetyka jest równie ważna jeśli chce się eksponować ją klientom. Produkty firmy ecolab świetnie się sprawdzą w każdej powyższej kwestii.

Zamrażalka

Równie istotnym elementem wyposażenia jest zamrażalka, która ma za zadanie zamrozić określony produkt, który będzie można wykorzystać w przyszłości. To także niezbędna część wyposażenia w trakcie upalnych dni, gdy produkty bardzo szybko tracą na świeżości.
W zależności od potrzeb można wybrać modele o bardzo dużej pojemności, jak i mniejszej.
Podobnie jak w przypadku chłodziarek, tak i tu warto zwrócić uwagę na energooszczędność urządzenia oraz ewentualną opcję samooczyszczania.