Jaki termos obiadowy wybrać?

termos obiadowy

Ciepły posiłek to podstawa w pracy, na wycieczce czy pikniku. Na szczęście nie zależnie od miejsca, w którym się znajdujemy możemy mieć ulubiony obiad ze sobą.

Jakość wykonania

Tworzywa z jakich wykonany jest termos obiadowy są takie same jak w przypadku klasycznych. Oznacza to, że możemy znaleźć modele:
– plastikowe i ze stali nierdzewnej
– z wewnętrznymi wkładami szklanymi lub stali o powierzchni odbijającej światło, w lepszych wykorzystuje się srebro.

W kwestii szczelności najważniejsze są korek i nakrętka. Oceniając korek warto zwracać uwagę na zastosowane uszczelki. Najlepsze modele posiadają trzy uszczelki. Dla przenoszenia posiłków znaczenia ma także szerokość wlewu, by mógł służyć do transportu zupy i drugiego dania.

Najważniejsze parametry

Pierwszy z nich to pojemność. Dostępne są pojemności od 0,5 do 4-5 litrów. Dobrym rozwiązaniem są modele składające się z kilku misek. Dzięki temu można zabrać kilka różnych posiłków na raz.

Druga istotna rzecz to czas utrzymywania ciepła. W przypadku termosu obiadowego jest on krótszy niż w klasycznych modelach. Maksymalnie utrzymują one ciepło posiłku do 6 godzin. Oczywiście parametr ten może ulec zmianie w zależności od panujących warunków zewnętrznych.