Blender – podstawowe wyposażenie każdej restauracji i kawiarni

wyposażenie gastronomii

Urządzenia gastronomiczne to nie tylko zaawansowane kuchnie czy zmywarki do naczyń. To również sprzęt, za pomocą którego można stworzyć ciekawe i smakowite koktajle. Przykładem takiego urządzenia jest blender. Na rynku można spotkać urządzenia, które będą kosztować kilkadziesiąt złotych, ale też takie, za które zapłacimy nawet i nieco ponad tysiąc złotych. Czym się one różnią?

Wydajność

Kupując blender do restauracji bądź kawiarni, musimy pamiętać, że to wyposażenie gastronomii powinno być dostosowane do ruchu w naszym lokalu. Zwykle blendery dla lokali o niskim natężeniu ruchu, powinny wykonać max. 10 koktajli na godzinę. Z kolei bardziej zaawansowane urządzenia, muszą ich zrobić 20 albo nawet i 30.

Automatyka

Na rynku można spotkać tanie, ręczne blendery, które jednak nie mają zastosowania profesjonalnego. Dlatego zawsze wybierajmy takie urządzenie, które posiada swój własny, najlepiej ruchomy kubek.

Co jeszcze powinien posiadać dobry blender?

1. Grodziowy układ chłodzenia, dzięki któremu urządzenie będzie pracować znacznie dłużej bez awarii.

2. Możliwość szybkiego czyszczenia.

3. Łatwy proces użytkowania, dzięki któremu gastronomia wyposażenie szybciej obsłuży wszystkich klientów.