5 stref kuchni

kuchnia wyposażenie

KUCHNIA WYPOSAŻENIE – PIĘĆ FUNKCJONALNYCH STREF

W kuchni spędza się zazwyczaj bardzo dużo czasu. Właśnie z tego względu dobrze jest zadbać o własną wygodę i zwrócić uwagę na odpowiednie rozmieszczenie kuchennych sprzętów. Projekt kuchni powinien uwzględniać podział na tak zwane pięć stref: zapasów, przechowywania, zmywania, przygotowania posiłków, gotowania oraz pieczenia.

  • 1. W strefie pierwszej, czyli zapasów przechowuje się żywność. To właśnie w tym miejscu powinna stać lodówka, zamrażarka i poukładane w szafkach zapasy.
  • 2. W strefie przechowywania należy umieścić przedmioty, których się często używa. Są to między innymi szklanki, talerze, sztućce i akcesoria kuchenne.
  • 3. W strefie zmywania obowiązkowo musi się znaleźć jedno lub dwukomorowy zlewozmywak z kuchenną baterią. W tej strefie może stać również zmywarka, miejsce na odpady czy środki czystości.
  • 4. Strefa przygotowania posiłków to zazwyczaj spory i dobrze oświetlony blat roboczy, a także utensylia, które są przydatne podczas przygotowania jedzenia. Tutaj też powinny się znajdować różne otwarte opakowania ryżu, mąki czy oleju.
  • 5. Strefa gotowania i pieczenia to oczywiście piekarnik, płyta grzejna i pochłaniacz pary, ale także kuchenka mikrofalowa. Dobrze jest w tej strefie przechowywać również przybory do gotowania, czyli różnorakie chochle, łyżki oraz pokrywki. W uprzednio przygotowanych szafkach powinny znajdować się garnki i formy do ciast.